شکیب مستغنی، سخنگوی وزارت امورخارجه افغانستان می گویدکه برای امضای پیمان امنیتی با امریکا شرایط مطرح شده افغانستان برای دولت اینکشور بسیار مهم است، وی همچنین ابراز امیدواری کرد که امریکا شرایط افغانستان را بپذیرد تا دولت کابل پیمان را امضاکند، حبیب ا... رفیع، نویسنده ورییس بخش دایره المعارف اریانا افغان در اکادمی علوم افغانستان در این خصوص اعتقاد دارد، دولت کابل می گوید که امریکا شرایط افغانستان را بپذیرد یعنی برقراری صلح و امنیت و گفتگو با طالبان، این شرط اساسی افغانستان است و اگر امریکا این شرط را قبول کند، شاید دولت کرزی نیز هر چه زودتر پیمان را امضا کند .
وی درمورد اهداف امریکا در افغانستان مبنی بر پایان دادن یا ادامه دادن جنگ افزود، ما مشاهده می کنیم که امریکا از ادامه جنگ در منطقه، اهداف و منافع خویش را دنبال می کند و اگر امریکا بخواهد جنگ را پایان دهد، می تواند این کار را انجام و در این راستای تضمین بدهد .
"کرزی در لویه جرگه بطور اشکار اعلام کرد که کلید متوقف کردن جنگ دست امریکا و پاکستان است و به همین خاطر به امریکا اعتماد نمی کند."
به اعتقاد این کارشناس برجسته این واقعیت است، این فقط حرف کرزی نیست نگرش ما نیز همین است که امریکا در افغانستان جنگ را براه انداخت و واشنگتن در این زمینه با پاکستان مذاکره و هماهنگی دارد، لذا این واقعیت است که کلید حل بحران افغانستان دست امریکا و پاکستان است .
وی باتوجه به اخلاق و منش سیاستمداران امریکایی در مورد همکاری آنها در افغانستان اعلام کرد، از امریکا نمی توان این توقع و انتظار را داشت اما کرزی به یک موضوع دیگر نیز فکر می کند و ان پیروزی نامزد مورد نظرش در انتخابات ریاست جمهوری است و اگر کرزی اطمینان حاصل کند که نامزد مورد نظرش در انتخابات پیروز خواهد شد شاید هر چه زودتر پیمان را امضا کند.
"نامزدهای انتخاباتی چون اشرف غنی از کرزی تشکر کرده که در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری تاکنون مداخله ای نکرده است" اما حقیقت این است که کرزی مداخله اشکار نخواهد کرد اما نامزد مورد نظرش از سوی نهادهای دولتی مورد حمایت قرار می گیرد.
به اعتقاد وی، کرزی منتظر است که توافقی صورت گیرد و راه برای امضای پیمان هموار شود، البته امضای پیمان دو راه دارد: یکی اینکه کرزی انرا امضا کند و راه دوم اینست که نامزد مورد نظر کرزی این کار را انجام دهد، زیرا کرزی پیمان امنیتی را بمانند پیمان دیوراند و گندمگ دانسته، لذا تلاش می کند که زمان را بدست بیاورد و در دوره حکومتش پیمان امنیتی امضا نشود.
وی همچنین در رابطه با احتمالات امضا نکردن پیمان توسط کرزی افزود، این موضوع در آینده مشخص خواهد شد، اگر امریکا این شرط را برای کرزی بگذارد که در صورت امضای پیمان از نامزد مورد نظرش حمایت خواهد کرد، در این صورت فکر کنم کرزی پیمان را امضا کند. و با امضا این پیمان، کرزی به ملت خواهد گفت که امریکا شرایط ما را قبول کرده است یعنی تعهد داده که در اینکشور صلح برقرار خواهد کرد وغیره...
حبیب ا.. رفیع در ادامه صحبت های خود در رابطه با مذاکرات ذولت پاکستان و طالبان نیز اعلام کرد، موضع طالبان خیلی متمایل به صلح نیست، من وشما در این رابطه قبلا نیز گفتگو انجام داده ایم که طالبان افغانستان، پاکستان و القاعده قدرت واحد هستندو بطور مشترک درجایی یعنی وزیرستان زندگی می کنند و بقای خود را به یکدیگر مرتبط می دانند، به این دلیل فکر نمی کنم طالبان با شرایط اسان با دولت به تفاهم برسد .
دولتهای قبلی پاکستان در این رابطه با ارتش و ای اس ای اسرار و رازهای مشترک نداشتند اما نواز شریف با دولتهای قبلی فرق دارد چون از اول با ارتش و ای اس ای هماهنگ بود، لذا می توانند در این زمینه موضع مشترکی داشته باشند و گامی بردارندمنتهی تاوقتیکه طالبان خواسته های خود را براورده نکندشاید برای صلح امادگی نداشته باشد و بزرگترین خواسته طالبان، برقراری دولت اسلامی در پاکستان است زیرا دولت فعلی تحت قوانین انگلیس اداره می شود و قوانین اسلامی رعایت نمی شود.
در همین رابطه به این نکته اشاره کرد که، طالبان پاکستان دیگر از کنترل ای اس ای خارج شده اند، البته طالبان افغان افراد خاص خود را دارد لکن در طالبان پاکستان کسانیکه ضد پاکستان می جنگند در کنترل ای اس ای نیستند.