کشور ما و پاکستان به دلیل نزدیکی جغرافیایی و مشترکات فرهنگی و قومی دو کشور تاثیر گذار بر یکدیگر هستند، اما بین این دو کشور همواره درگیری و تنش های زیادی وجود داشت به طوری که حامد کرزی همیشه پاکستان را به حمایت از تروریزم متهم می کرد در حالی که اشرف غنی به تازگی با سفر به پاکستان اعلام کرد که قصد دارد به سوی حل اختلافات 13 ساله گام بردارد.
در واقع دیدگاه اشرف غنی به عنوان رییس جمهور افغانستان این است که صلح با طالبان با وساطت پاکستان به دست می آید. حامد کرزی رییس جمهور پیشین آغازگر روند بهبود روابط با هند بود که رقیب اصلی پاکستان در جنوب آسیا محسوب می شود.
اما اشرف غنی از دو ماه پیش که به قدرت رسید مسیر مخالف کرزی را در پیش گرفت به نحوی که ماه گذشته وی درخواست کمک نظامی افغانستان از هند را که در سال های اخیر با هدف به دست آوردن چرخبالهای سبک چیتا و قطعات آتشبار مطرح شده بود، لغو کرد زیرا گمان اشرف غنی بر این است که این سیاست کرزی اشتباه بوده است.
این تغییر سیاست کابل در قبال هند و پاکستان به حدی بود که حتی خود اشرف غنی نیز روز شنبه نتوانست شور و شوق خود نسبت به همکاری با اسلام اباد را مخفی نماید و پس از دو روز اقامت در این کشور گفت، طی ده سال آینده روابط دو جانبه افغانستان و پاکستان باید همانند روابط آلمان و فرانسه شود.
اشرف غنی اعلام کرد ما در این سفر پیشرفت های بزرگی داشته ایم که به ما اجازه داده است بر اختلافاتی که طی سیزده سال گذشته وجود داشت غلبه کنیم.
هرچند دراز کردن دست دوستی اشرف غنی به سوی دولت و ارتش پاکستان قابل پیش بینی بود چرا که وی در همان مراسم تحلیفش پایان دادن به جنگ داخلی را برای جذب سرمایه و تقویت اقتصاد مطرح کرده بود و گفت ما از این جنگ خسته هستیم. ما از مخالفان خود و به ویژه طالبان و حزب اسلامی می خواهیم مذاکره را بپذیرند.
این طرز تفکر اشرف غنی برای پیشرفت کشور قابل تحسین است ولی گویا وی نمی خواهد از گذشته ی سیاسی کرزی درس بگیرد. وی گمان می کند که گفتگو با مقامات پاکستان یعنی آغاز مذاکره با گروه های مسلح مخالف دولت. در حالی که این برداشت اشتباهی بیش نیست. وی برای مصالحه با طالبان باید غرب و حامیان عرب طالبان را متقاعد کند چون که اسلام آباد و سازمان استخبارات پاکستان فقط مهره های اجرایی هستند نه تصمیم گیرندگان نهایی.
هرچند بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که اشرف غنی با صرف نظر از تقویت همکاری نظامی با هند تلاش می کند به ارتش پاکستان که نفوذ هند در افغانستان را خطری جدی برای خود می داند، اطمینان خاطر دهد که سمت و سوی کابل از این پس به جای دهلی با اسلام آباد است و در عوض پاکستان هم مخالفان مسلح را برای مذاکره متقاعد کند.
متاسفانه برداشت جناب اشرف غنی کمی سطحی است زیرا وی نگران آن است که با خروج نیروهای نظامی خارجی از افغانستان، نیروهای امنیتی داخلی که در برخی ولایات از پشتیبانی هوایی برخوردار نیستند، طعمه ی حملات طالبان شوند در حالی که تجربه 13 ساله نشان داده که طالبان به آن نقاطی حمله می کنند که مدنظر آمریکا است یک روز جنوب، یک روز شرق و یک روز غرب و یک روز شمال و بعضی اوقات مرکز افغانستان را.
به هر حال سیاستی است که جناب اشرف غنی بر خلاف رویه ی جناب کرزی در پیش گرفته و ظاهرا قرار است آکادمی های نظامی پاکستان در افغانستان گشایش یاید و همچنین تحویل تجهیزات نظامی بین دو کشور به جریان افتد.
البته باید رییس جمهور جدید که خود را بسیار سیاستمدارتر از حامد کرزی می داند، مراقب نیرنگها و خلف وعده های مقامات اسلام آباد باشد چرا که از قدیم گفته اند به دوستی و دشمنی پاکستانیها نباید اطمینان کرد.