درحالیکه تاریخ انقضای اعضای مجلس نمایندگان و سنا در دور شانزدهم به پایان رسیده است و از منظر قانونی هیچ مشروعیت و حقی در قانون گذاری ندارند؛ رخصتی زمستانه خود را به پایان رسانیدند تا وارد سال ششم دور شانزدهم شورای ملی شوند.
گرچه رخصتی های تابستانه و زمستانه فرق چندانی با دوره های کاری و حضور نمادین اعضای پارلمان و سنا ندارد و هر پرونده یا پروژه ای به علت عدم رسیدن به حد نصاب یا اختلاف های جزیی، ماه ها خاک می خورد و مختومه نمی شود، اما معاشات و تسهیلات دولتی در رخصتی ها غیر قابل اغماض است.
افزون بر سفرهای داخلی و خارجی که رییس و اعضای سابق و درواقع سرپرست چوکی های پارلمان در دوران رخصتی های تابستانه و زمستانه بجای سرکشی به امور مردم ملکی انجام می دهند؛ اهمال کاری و تعلل در تایید و تصویب لوایح یا نظارت بر تخلفات غیرقانونی وزرا نیز، دور شانزدهم را به قعر محبوبیت و مشروعیت سوق داده است.
با این تفاسیر، آغاز سال ششم دور شانزدهم شورای ملی با حضور رییس جمهور و رییس اجرایی به همراه معاونان شان، حامد کرزی، کریم خلیلی، اعضای کابینه و روسای هر دو مجلس و دیگر مقام های حکومتی را می بایست تبریک گفت یا تسلیت؟
از سوی دیگر، همزمان شدن فرمان تقنینی اصلاح نظام انتخاباتی در قانون معلوم الحال انتخابات با افتتاح نامشروع و غیرقانونی سرپرست و اعضای سابق پارلمان و سنا همچون دیگر اقدامات حکومت، فرمالیته و نمادین است و نمی تواند چیزی بیش از روال گذشته ی شورای ملی باشد.
شایان ذکر است چندی قبل، فرامین تعدیل قوانین انتخاباتی از سوی مجلس نمایندگان و سنا رد شده و موجب تاخیر چند ماهه در آغاز بکار کمیته گزینش کمیشنران و اصلاح نظام انتخاباتی شده بود.
اگر عبدالرووف ابراهیمی، فضل هادی مسلمیار و دار و دسته ی چندین و چندساله شان کمیشنران جدید معرفی شده برای کمیسیون های انتخاباتی و مدیریت انتخابات آینده پارلمانی و شورای های ولسوالی را در نخستین روزهای کاری خود ساماندهی کنند؛ بازهم تا زمان زودترین انتخابات شفاف و عمومی، کوره راه های ناپیموده ی بسیاری باقی مانده است.